Choroby a škodcovia na orchideách

30.08.2010 15:43

aktériová infekcia - najskôr sa objavia malé, hnedé fľaky bez svetlých okrajov. Tkanivo v nich a okolo nich je vlhké. Fľaky sa zväčšujú, napadnutý list žltne a opadáva. Najčastejšie je ohrozená odroda Phalaenopsis.
 

Choroby a škodcovia na orchideách

 

Fľaky na listoch
      Fľaky na listoch orchideí môžu mať viaceré príčiny.
  •  Hubová infekcia - fľaky sú hnedé alebo čierne, väčšinou klenuté, suché a rozširujú sa. Príčinou býva postrekovanie listov, vysoké dávky vody pri zálievke v období kľudu (väčšinou spojené s nedostatkom svetla a chladom), vysoká vlhkosť vzduchu a nedostatočný pohyb vzduchu.
Ošetrenie - napadnuté listy odrežte - rezný nástroj dezinfikujte. Napadnutú rastlinu izolujte, kým choroba nepominie. Rastlinu nepostrekujte, znížte vlhkosť vzduchu a postarajte sa o čerstvý vzduch pre rastlinu. Ak je napadnutie veľké, postriekajte rastlinu fungicídom. Alternatívou ku chemickým postrekom je škorica. 1 čajová lyžička škorice sa zmieša v šálke s vodou. Intenzívnym zohrievaním vzniká suspenzná látka, ktorá sa štetcom nanáša na listy. Ošetriť sa môže celá rastlina. Ďalšou možnosťou je cesnakový vývar. Rozdrví sa 4-5 strúčikov cesnaku a uvarí sa 0,5 l vody. Nechá sa 4 hodiny vylúhovať prefiltruje cez sitko a štetcom sa nanáša na listy.
 
  •  Baktériová infekcia - najskôr sa objavia malé, hnedé fľaky bez svetlých okrajov. Tkanivo v nich a okolo nich je vlhké. Fľaky sa zväčšujú, napadnutý list žltne a opadáva. Najčastejšie je ohrozená odroda Phalaenopsis. Napadnuté rastliny izolujte. Baktérie sa rozširujú predovšetkým v zimných mesiacoch, keď má rastlina nedostatok svetla. Jej ošetrenie je problematické.

Žlté listy na orchideách
      Na rastline môžu opadávať ešte zelené alebo žlté listy. Príčina opadávania môže byť v oboch prípadoch rôzna.
   1. prípad - strácanie listov môže byť bežný jav. Odrody Dendrobium, Calanthe a lebo Pleione strácajú listy pred alebo po kvitnutí. Je to záver obdobia rastu. Listy opadávajú i na začiatku a počas tmavého ročného obdobia.
   2. prípad - opadávanie listov nie je bežný jav. Príčin môže byť viac:
  • huby - najčastejšie ohrozené sú odrody Vanda a Ascocentrum. Niekedy tvorí rastlina v hornej časti korene a je možné odobrať odrezky. Inak nie je možné rastlinu zachrániť.
 
  • rýchle pestovanie rastliny - predovšetkým odroda Phalaenopsis sa urýchľuje, aby sa znížili náklady a rastlina sa lacnejšie predala. Dostáva sa jej nadbytok hnojiva. Pri kúpe vyzerajú zdravé, 2 roky kvitnú k spokojnosti zákazníka a potom príde zlom. Listy začínajú žltnúť a netvoria sa nové. Zachrániť takúto rastlinu si vyžaduje veľa trpezlivosti. Postavte ich na teplé a svetlé miesto, v lete ich každé dva týždne hnojte a každé dva týždne pridajte do zálievky hnojivo s vyšším obsahom dusíka. Niekedy trvá i 2-3 roky, kým rastlina zakvitne.
 
  • nedostatok svetla - nedostatok svetla sa neprejaví na rastline hneď.Niekedy trvá 1-2 roky, kým začnú listy opadávať. Postavte rastlinu na svetlé miesto.
  • utlačený substrát/poškodenie koreňov - ak je orchidea viac ako 3 roky v tom istom substráte, musí sa presadiť. Ak sa to nestane, môžu sa poškodiť korene. Následok je opadávanie listov. Ak sa na povrchu substrátu nachádza mach alebo riasy, je utlačený. Ku koreňom sa nedostáva dostatok kyslíka.
  • škodcovia na rastline - umyte vrchnú i spodnú stranu listov. V tomto prípade je opadávanie listov varovným signálom.

Vlnatka
      Škodca, ktorý cicia šťavu rastlín, sa nachádza na osiach listov. Najskôr sa objaví biela pavučina, ktorá sa podobá chumáčikom vaty. Ak ich odstránite, nájdete larvy alebo žlté vajíčka. Najčastejšou obeťou týchto škodcov sú odrody Cattleya a Phalaenopsis.

Ošetrenie:
   - izolovať napadnuté rastliny,
   - roztok - 1 liter vody, 2 polievkové lyžice olivového oleja a trochu prostriedku na umývanie riadu. Týmto roztokom sa postriekajú rastliny - 1x týždenne a zopakuje sa o tri týždne. Orchidey, ktoré majú tenké a mäkké listy, reagujú citlivo na olej. Preto roztok nestriekajte na tieto rastliny, ale nanášajte štetcom na škodcu.
   - použiť môžete i lienku, ktorá škodcu zničí.
   - ošetrenie roztokom - 15g mazľavého mydla (draselné, bez prímesí), 10 ml alkoholu do 1 litra teplej vody.
   - zvýšenie vlhkosti vzduchu.