cymbidium - orchidea

30.08.2010 15:47
Orchidea Cymbidium

Cymbídia (Cymbidium)
Táto orchidea si vyžaduje veľmi svetlé a vzdušné miesto. Korene by mali byť na chladnom mieste, teda rozhodne nie na parapetnej doske nad vykurovacím telesom. Dobré miesto im vytvoríte, ak na štrk položíte obrátený väčší črepník a naň dáte črepník s cymbídiou. V lete im môžete nájsť miesto v záhrade alebo na balkóne, rozhodne však polotieň. V lete a na jeseň potrebuje nižšie nočné teploty, aby mohla na jeseň a v zime kvitnúť. V lete 30 - 15°C V zime cez deň 15 - 18°C, v noci 15 - 10°C.
Keď sa ukážu prvé puky, nesmie byť orchidea na príliš teplom mieste, veľké výkyvy teplôt môžu spôsobiť, že puky odpadnú.

Vlhkosť vzduchu
Vyžaduje si vzdušnú vlhkosť 60 - 80%. Pri nízkej vzdušnosti ju môžu ohroziť roztočce. Potrebuje svieži vzduch a v lete ranné postrekovanie.

Zálievka
V období vegetácie sa polieva výdatne, predtým však musí rastlinné tkanivo preschnúť. Polieva sa výhradne mäkkou vodou, ktorá má izbovú teplotu. V zime sa dávky vody prispôsobia teplote. To znamená, menej vody, kým sa teplota nezvýši - rastlina nesmie ani  v zime vyschnúť. Na jeseň sa zálievka obmedzí. Rastlina prezimuje pri teplote 7 - 12°C. V období vegetačného pokoja sa polieva úsporne, aby sa pahľuzy nescvrkli. Takmer vôbec nehnojte.

Výživa
Cymbídie potrebujú veľa hnojiva v porovnaní s ostatnými druhmi. Počas rastu sa pridáva do zálievky každých 14 dní hnojivo na orchidey v bežnej koncentrácii. Niekedy rastúc tieto orchidey pomaly aj v zime. Ak ide o tento prípad, hnojí sa aj v zime.

Obdobie oddychu
Táto orchidea nemá obdobie oddychu v pravom slova zmysle. Nové výhonky rastú spolu s kvetmi. Pre tvorbu kvetov je dôležitý pokles nočnej teploty na 8 - 12°C.

Svetlo
Tento druh je "hladný" na svetlo, ale ako väčšina orchideí neznáša v lete priame slnečné lúče.

Obdobie kvitnutia
Kvitnutie začína na jeseň a trvá až do jari.

Presádzanie
Cymbídie sa presádzajú vtedy, keď nové výhonky prerastajú okraj črepníka. Pri presádzaní môžete odstrániť neolistené cibule a veľké rastliny môžete deliť. Na dno dajte drenážnu vrstvu.

Choroby a škodcovia
Cymbídie ohrozujú predovšetkým štítničky (najčastejšie v strede listov) a roztočce, ktoré nájdete na spodnej strane listov. Je to hlavne vtedy, keď je v okolí rastliny nízka vlhkosť vzduchu.

Rozmnožovanie
Malé pahľuzy sa nechajú klíčiť pri teplote 20°C. pri presádzaní môžete orchidey deliť - na každej časti necháte 4 pahľuzy.