Orchidea - pestovanie

30.08.2010 15:39

Názor, že pestovanie orchideí zvládne iba odborník, v lepšom prípade laik s plnou peňaženkou, je nesprávny. Niektoré druhy nestoja viac než bežná izbová rastlina a ani nie sú ani extrémne náročné. A  aj vďaka úspešným šľachtiteľom a pestovateľom už dávno neplatí, že na ich pestovanie je potrebný skleník. Novovyšľachtené druhy je môžné pestovať ako izbové rastliny na okennom parapete.

Hoci láskavá starostlivosť je prvým predpokladom úspešného pestovania každej izbovej rastliny, treba poznať aj určité špecifiká starostlivosti o jednotlivé rody orchideí.

ZÁLIEVKA
Prevažnej väčšine orchideí stačí zálievka raz do týždňa, najlepšie ráno a malými dávkami. Tak rastlina vlahu prijme počas dňa a za optimálnej teploty. Nehrozí, že jej začnú cez noc pre vlhko a nižšiu izbovú teplotu zahnívať korene. Zalievajte odvápnenou odstátou alebo prevarenou vodou. Nesmie byť chladnejšia, než je vzduch v miestnosti, to znamená, že musí mať izbovú teplotu.

Ak si nie ste istí, akým množstvom vody zalievať, úplne postačí, ak raz týždenne ponoríte črepník na hodinu do nádoby s vodou tak, že rastlina vytŕča nad vodu, ponorená je len nádoba. Postačí to rodu Cattleya, Cymbidum, Vuylstekeara, Dendrobium i Phalaenopsis

Iné je potrebné jeden-dva razy denne rosiť, lebo potrebujú prijať vlahu aj povrchom listov. Vyžaduje to napríklad Miltonia a Oncidium. Na rosenie použite takisto odstátu vodu. Prihnojujte tekutým hnojivom asi raz za dva týždne, no iba počas obdobia rastu, nie v období vegetačného pokoja. Aj pri hnojení platí, že menej je viac.

UMIESTNENIE
Orchidey uprednostňujú veľmi svetlé miesta na východnom alebo západnom okne. Južné okno im prekáža pre ostré slnko a teplo. Rastlinám prospieva aj čerstvý vyvetraný vzduch, no neznesú prievan. Druhy so silnými, mäsitými, kožovitými listami (katleja, lišajovec) znesú podstatne viac svetla a tepla než tie, ktoré majú tenké listy (črievičník). Darí sa im, keď je relatívna vlh kosť vzduchu 60 – 70 %. Ideálna teplota predstavuje 20ºC. V miestnosti s ústredným vykurovaním treba zabezpečiť odparovacie misky s vodou a dobré vetranie, ale pozor na prievan!

Ak experimentujete s pestovaním viacerých náročných rastlín, mali by ste si zriadiť orchidárium, špeciálny skleník. V ňom si môžete teplotu, svetlo a vzdušnú vlhkosť regulovať podľa rastových požiadaviek.

Orchidey očaria v prvom rade exotickými tvarmi a farbami v odtieňoch červenej, fialovej, ružovej, žltej, zelenkavej až po bielu. Tie sa často vzájomne miešajú a vytvárajú rôzne odtiene a farebné prechody. Niektoré kvety intenzívne voňajú po škorici, vanilke, no sú aj druhy bez vône.